Nepal

Nepal har alltid varit det land som fascinerat mig mest, både ur ett kulturellt och historiskt perspektiv. Eftersom att man lätt får en billig flygbiljett hit finns det goda skäl att komma hit som turist. Det finns också gott om hotell.
Det är verkligen ett vackert land, och människorna som bor här är välkomnande, tillgängliga och intressanta. Kathmandu är förstås en väldig förorenad stad, men den är fortfarande väldigt charmerande och härligt kaotisk. Det här landet har under många tusen år varit ett centrum för indoeuropeiska och tibeto-burmanska språkgrupperna. Forskare och arkeologer menar att det finns spår redan från 600-talet före Kristus, då Kiratis, som var ett mongoliskt folkslag, ”ägde” Kathmandudalen. Redan då fanns Buddhismen. Nepal har under perioder varit stängt för utlänningar, mycket på grund av sitt religionsutövande, men det var innan 1950-talet. Tyvärr har korruption varit mer växande än utvecklingen och 2001 mördades kungen Birendra och hans familj plötsligt av kronprinsen som dessutom begick självmord. Idag är kungens broder Gyanendra regent.

Det finns över 30 olika befolkningsgrupper, bestående av sammanlagt 25 miljoner invånare. Hinduismen och buddhismen är ganska näraliggande här, för vissa religiösa går den nästan in i varandra. Det är verkligen intressant att studera den teologiska utvecklingen i Nepal. För mig är det bergen som lockar mest med det här landet, där de står stadiga, tysta och ståtliga med toppen ovan molnen. Detta är några av de högsta bergen i världen och bergsklättrare och vandrare vallfärdar från världen över för att få uppleva deras majestät. Det är som bekant bland annat här som Mount Everest tronar, i bergskedjan Himalaya.

Hela landet är ca 800 km långt, och varierar i bredd. Som mest är det 230 kilometer brett, och som minst är det 90 kilometer. Till ytan är det inte nämnvärt stort, men intressant nog så är höjdskillnaderna de största som finns i hela världen. Mount Everest är 8848 m ö h. Vädret i Nepal är ganska intressant, bland annat på grund av de spännande perioderna av monsunregn. Över vintern är det torrt, medan det är mycket regn under sommaren. I början av sommaren är det som varmast i Nepal. Det finns väldigt mycket olika sorters djur och växter, bland annat den utrotningshotade snöleoparden. Jag rekommenderar verkligen att en besökare i Nepal åker till någon av de många nationalparker och reservat som finns. Detta gör man bäst med en hyrbil.
Trackback
RSS 2.0